Apostolul Andrei
Sfântul Andrei, fratele Sfântului Petru, a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.
Noi îl comemorăm astăzi ca patron al României, el fiind cel care i-a creștinat pe vechii daci. A intrat pe teritoriul României pe la Pontul Euxin si a locuit multă vreme în zona Dobrogei.
Legenda, ca în multe alte cazuri, face o trecere frumoasă de la vechea credință a dacilor, de la Zeul Zalmoxe la cel pe care astăzi îl cinstim, la creștinism și la Apostolul Andrei.
În vremea aceea, acum aproape 2000 de ani, umbla pe pământ un preot al lui Zalmoxe propovăduind credința lui, ajutându-i și apărându-i pe daci. Fără a fi în vârstă, acesta avea părul și barba albe. Acest preot îi era tare drag lui Zalmoxe și de aceea i-a dat felurite sarcini. La un moment dat l-a transformat în lup, dar nu orice fel de lup, ci Marele Lup Alb. Toate fiarele ce existau atunci pe aceste locuri, în special lupii, au ajuns să-l îndrăgească și să asculte de el. După ce a îndeplinit tot ce avea de îndeplinit, Zalmoxe i-a dat să aleagă. Să redevină om sau să rămână lup. A rămas lup. Astfel, sarcina lui a fost să țină uniți toți lupii, să apere teritoriile și să-i ajute pe daci atunci când au nevoie.
Lupul este animalul asociat Sfântului Andrei.
”Unele legende uitate spun că Lupul Alb a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei. Se povestește, de asemenea, că spiritul Lupului Alb l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Scythiei spre peștera care avea să-i ofere adăpost” (Dumitru Manolache, „Andrei, Apostolul Lupilor”).
În noaptea de 29-30 noiembrie lupii nu atacă, ci fac curățenie. Curăță pădurile și casele oamenilor de draci și spirite rele.
„În teribila zi de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, lupul își poate îndoi gâtul țeapăn, devenind mai sprinten, prada nemaiavând nici o scăpare. Nici un alt moment al anului nu era atât de favorabil transformării oamenilor în pricolici, ființe cu înfăţișare de lupi sau câini. De aceea, usturoiul păzit înspre Sfântul Andrei e bun de purtat când omul pleacă la drum lung sau la negustorie” (Tudor Pamfile).
sursa foto: internet
Etimologia numelui Andrei ne poartă în vechea Eladă și semnifică bărbat, masculin, luptător. Numele grecesc de proveniență, Andreas (Ανδρεας), este derivat din ανηρ (aner), adică “bărbat”, cu genitivul ανδρος (andros), însemnând “ al /aparținând bărbatului, bărbătesc / masculin”.
ANDREI = 6
A+N+D+R+E+I = 1+5+4+9+5+9 = 33 = 6
33 este un număr maestru semnificând Marele Arhitect. Maestrul Învățător este cristic, vindecător.
33 este cel mai influent dintre numerele maestre pentru că în el se combină 11 cu 22 și aduce potențialul lor la nivelul următor. Când se exprimă la maximul potențialului său și este asumat, 33 nu mai are nicio ambiție personală. Își îndreaptă cu toată forța capacitățile spre crearea spirituală a omenirii. Ceea ce îl face pe 33 atât de impresionant, este nivelul superior de devotament sincer. 33 va căuta în această stare înțelegerea și înțelepciunea, înainte de a propovădui și celorlalți. Ca orice număr maestru, calitățile sale sunt greu de îndeplinit, căci sunt sarcini complicate, mai nobile și mai puternice decât ale celorlalte cifre. Un 33 neîndeplinit se manifestă în aspectele negative ale lui 6. Ipocrit, depresiv, vanitos, tiran cu familia sau cu partenerul.
În schimb cel care este pe calea lui 33 culege toate roadele, inclusiv pentru cei care nu-și fac treaba.
Mulți dintre posesorii acestui nume nu pot nega că în ei arde o dorință tainică de a-și ajuta semenii, de a-i învăța cele drepte și de a-i conduce către o lume mai bună, într-un fel sau altul. Sunt în permanență în căutarea armoniei.
Reprezentarea simbolistică a lui 6 este steaua lui David. Triunghiul cu vârful în sus, cel care caută înălțarea, cunoașterea verticalei, învățăturile veșnice și nemuritoare și triunghiul cu vârful în jos, lumea orizontalei, a cunoașterii materiale și, de ce nu, a posesiilor materiale. Linia de mijloc, de echilibru între cele două este ceea ce caută 6.
Numărul intim al lui Andrei, adică aspirațiile și dorințele intime ale celui ce poartă acest nume este 6 – dorință de echilibru și armonie pe plan sentimental.
Numărul de realizare indică modul în care o persoană se realizează în planul vieții concrete, a vieții sociale, profesionale și materiale.
Pentru Andrei acest număr este 9, ceea ce înseamnă multă emoție și generozitate, pasiune și dăruire, dar în același timp semnifică și indiferență, sarcasm și vulgaritate.
A este o literă cerebrală ce-i aduce autoritate, simț și dorință de a conduce.
Și dacă n-ar fi fost ”A” prima literă a numelui spiritul de comandă și control ar fi venit pe filiera legendei și a energiilor acumulate de sute de ani, căci Sfântul Andrei a condus românii de la Zamolxianism la Creștinism, i-a îndrumat și ghidat.
Așa să fie și în acest an și de-acum încolo!
Mulți ani cu bucurie, Andrei și Andreea!
photo by : Ovidiu Neagu
Armonie și echilibru în toate aspectele vieții!